איך מכינים ארוחת ילדים מתובלת

אתם יודעים מה הכי מצחיק אותי?
שיש לי עסק לתבלינים. שכל מה שאני עושה בו זה ללמד אנשים איך להפוך את האוכל שלהם טעים יותר ואת הבישול לפשוט יותר בעזרת תערובות תבלינים ובסוף....יצאה לי ילדה שלא אוהבת תבלינים.

אולי בכלל הייתי צריכה לקרוא לפוסט הזה: 50 דרכים לתבל ארוחות לילדים בלי שהם ירגישו שיש תבלינים.
בעודי ממציאה עוד ועוד דרכים לתבל את האוכל בלי ששי תתפוס אותי על חם, אני מקבלת בווטצאפ תמונה של הבן של אמנון, אוכל טוסקנה בכפית.....

אתם מבינים את האבסורד? לי יש ילדה שאם היא רק תראה גרגר של חרדל או פיסה של בזיליקום היא תצרח עד לב השמיים, יש ילדים שתבלינים זו ארוחת הערב שלהם...לכו תבינו.



אז עם המטען הזה, עם שקית מלאת תבלינים ועוד דברים טעימים ועם סופגי הצלם, הגעתי לשרון גולן, שכותבת בלוג על אוכל לקטנטנים, כדי לדבר על ילדים, פליאו, תבלינים (לא בהכרח בסדר הזה) ועל הדרך גם לבשל ארוחת צהריים לילדים (גם גדולים). לינק לבלוג של שרון יש כאן.

שרון היא אמא ל 3 שפתחה את הבלוג כדי לשתף את בארוחות שהיא מבשלת לילדים שלה וברצון להתאים אוכל של גדולים לקטנטנים ולהראות שאפשר ליצור ארוחות בריאות במאמץ מזערי.

התחלנו בשיחה כללית על פליאו, ומה זה בכלל פליאו (נו....הדיאטה הזו, שאוכלים בה רק בשר...? – הנה הקישור לפוסט שאומר מה זה כן ומה זה לא ממש כאן.) ועל המקום של התבלינים בתזונת הפליאו.



למעשה, כשעוברים לתזונה נקייה מגלוטן, מסוכרים, מעמילנים, מחומרים משמרים, משמנים מזוככים, גם מדף התבלינים משתנה. כל הרטבים המוכנים שהיינו רגילים להשתמש בהם מפנים את מקומם, יחד עם הצ'ילי המתוק, הקטשופ הקנוי, רוטב הסויה ורוטב הברביקיו. וכל התבלינים עוברים סינון קפדני.

והנה הדוגמא למה. אחת המנות שהכנו הייתה תפוחי אדמה ובטטה צלויים בתנור. שרון שלפה צנצנת תבלין שנקראת potato spices. ואז לימדתי את שרון שיעור שחשוב לכל אחד – להסתכל על המרכיבים.



אחד הדברים הראשונים שלומדים כשעוברים לתזונת הפליאו הוא להתחיל להסתכל על תווית המרכיבים של כל דבר שקונים. כן. בהתחלה זה קצת מטריד ודורש זמן אבל מהר מאד זה הופך להיות הרגל טבעי.

הרעיון הוא לא להסתפק בתוויות השיווקיות שעל המוצר בסגנון – טבעי, ללא סוכר, עם שמן זית ועוד ועוד. קרה לי כבר שלקחתי קופסת סרדינים שהיה רשום עליה "בשמן זית" וכשהסתכלתי במרכיבים גיליתי שיש גם שמן זית. וגם שמן קנולה....

זו גם דרך נהדרת ללמד ילדים להתחיל להיות עירניים למה מכיל האוכל שאנחנו קונים ואוכלים. ולגלות שלמשל ברסק עגבניות יש כל כך הרבה דברים חוץ מעגבניות ואולי מלח. יש סוכר בכל מיני שמות (גלוקוז, דקסטרוז, פרוקטוז, סירופ תירס), יש חומרים משמרים ועוד כל מיני תופינים.


mutti היא דוגמא לאחד ממותגי רסקי העגבניות שמכילים עגבניות בלבד.


כך למשל שרון גילתה שבאבקת תפוחי האדמה שהיא אוהבת לתבל איתה, יש כל כך הרבה חומרים חוץ מ....תפוחי אדמה. ובשום הכתוש הקפוא בקוביות, יש חוץ משום גם.....שמן קנולה.

ועכשיו, כשבדקנו, ניקנו וסיננו, נשאר מקום להכניס תבלינים נקיים. כאלה שהם נטו תבלינים. ואיתם ליצור עושר שלם של טעמים וגיוון באוכל.

מדהים אותי כל פעם מחדש איך אנשים מתרגשים לספר לי כמה חווית הבישול שלהם השתדרגה וכמה הם גילו שלבשל אוכל טעים זה פשוט – רק בזכות זה שמתחילים להשתמש בתבלינים איכותיים ובתערובות תבלינים. אנשים שלא חשבו שהם יצליחו לשרוד בלי צ'ילי מתוק, או בלי סויה או בלי הוינגרט המוכן לסלט מגלים פתאום יצירתיות אינסופית ועושר עצום של טעמים.


אבל נחזור רגע לילדים....הם איך לומר בעדינות....קצת פחות אוהבים שמשחקים להם באוכל. (יותר נכון הם עצמם מאד אוהבים לשחק באוכל....)

אז הדרך ליצור אוכל שהוא אמיתי, טבעי, בלי טעמים מתועשים, בלי תועפות הסוכר שיש בכל דבר, זה פשוט לקחת מרכיבים פשוטים ולהשתמש בתערובות תבלינים שמצד אחד נותנות טעם ומצד שני לא מלאות במרקמים או בטעמים עזים מידי.

אני כמובן אמנע מתערובות שיש בהן חריפות ואם ארצה להשתמש בהן זה יהיה ממש בעדינות (נניח קארי מסאלה או טאג'ין),

אם אני יודעת שהילדות שלי מזהות תבלינים מרחוק, אני אמנע מתבלינים שיש בהם גרגרים או חלקים גרוסים ואעדיף תבלינים ותערובות טחונות דק. ואם אני רוצה לתת טאץ' מתוק אני אשתמש במעט דבש או מייפל. מעט.

אחת השאלות שאני נשאלת תמיד זה אם הבנות שלי הן גם פליאו. ואיך הבית שלי מתנהל. ושווה לחכות לפוסט שאכתוב על זה. בנתיים אגיד שהילדות שלי אוכלות בדיוק את אותו האוכל שאנחנו אוכלים.

ובאמת זה היה אחד הנושאים לשיחה עם שרון. שרון העלתה נקודה מעניינת, שמשום מה במסעדות ובאירועים מקפידים ליצור ארוחות מיוחדות לילדים, אבל בדר"כ הן מבוססות מנות מטוגנות בשמן עמוק והמון סוכר. בעוד שבבית, אנחנו מכינים לילדים שלנו ארוחה שמתאימה לכולם ונדיר שנבשל מנות נפרדות לילדים ולמבוגרים. כי בסופו של יום, אנחנו מהווים את הדוגמא האישית בכל מה שקשור לתזונה, עבור הילדים שלנו.
מזה למעשה נולדה המחוייבות שלה להנגיש לכמה שיותר הורים, אפשרויות בישול פשוטות, מעניינות ומגוונות לקטנטנים. ומכאן החיבור שלנו היה כל כך טבעי.


ציפוי שניצל ללא גלוטן, ממרכיבים איכותיים וטבעיים


אז מה הכנו יחד שרון ואני?
את כל המנות שרון בחרה אחרי סקר שעשתה בקרב הקוראים שלה, מה הן המנות האהובות על ילדים.


  • בולונז מבשר טחון טרי שהיה הרוטב לספגטי (רגיל) ואטריות אורז (לנמנעים מגלוטן). 
  • שתי מנות מעוף עם תיבול זהה ותוצאה שונה: שניצלים, ועוף מוקפץ
  • תפוחי אדמה ובטטה צלויים בתנור (להלן הצ'יפס)
  • סלט ירקות וטחינה מתובלת.

**לנוחיותכם, ריכזתי בסוף הפוסט את כל חומרי הגלם שתוכלו לקנות אצלנו במעדנייה האינטרנטית.

*** ואם אתם רוצים לקרוא את הזוית של שרון על המפגש שלנו, תוכלו לעשות את זה כאן

והקרדיט לצילומים המרהיבים כמובן לסופגי הצלם.

רוטב בולונז עשיר

את הבולונז כדאי לבשל על אש קטנה למשך כמה שיותר זמן כדי לתת לטעמים להיות עמוקים. אבל גם חצי שעה כשהזמן קצר, יספיק כדי להפיק רוטב שילדים אוהבים. חיתוך הירקות הוא בהתאם לכמה הילדים אוהבים לראות את הירקות בתבשיל. אצלי – אני פשוט מרסקת או טוחנת כדי לקבל את הטעם בלי שיהיו "חתיכות".



מה צריך?

½ בשר טחון טרי (אני אוהבת לטחון שפונדרה וצוואר או מכסה אנטריקוט)
2 בצלים קצוצים דק
2 גזרים קצוצים דק
¼ כוס שמן זית איכותי
1 כפית מלח מתובל
1 כף תערובת ונציה
1 כף תערובת הקייג'ון של איילת
1 פחית עגבניות מרוסקות (אני מעדיפה להשתמש ב MUTTI כי הם נטו עגבניות)
1 קופסא קטנה רסק עגבניות (אפשר של MUTTI או PETTI שוב, בשני המותגים מדובר בעגבניות נטו)

מה עושים עם זה?
1. מחממים את השמן במחבת רחבה ועמוקה ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד שמזהיב

2. מוסיפים את הגזר ומטגנים אותו עד שמעט מתרכך

3. מוסיפים את הבשר הטחון ומערבבים עד שהוא משנה את הצבע לגמרי לאפרפר/חום

4. מוסיפים תבלינים, עגבניות מרוסקות ורסק עגבניות

5. מערבבים, מביאים לרתיחה קלה ומנמיכים את האש ונותנים לרוטב להתבשל לפחות חצי שעה עד שעה. אפשר להוסיף מעט נוזלים כמו מים או ציר בקר

6. טועמים, ומתקנים תיבול. אם לילדים לא מפריעות "חתיכות ירוקות" אפשר להוסיף לפני ההגשה פטרוזיליה ירוקה קצוצה.




שניצל עוף בפירורי שקדים וקוקוס

במדפי ה"ללא גלוטן" אפשר למצוא מגוון תחליפים לפירורי לחם לנמנעים מגלוטן. סקירה קצרה של רשימת המרכיבים מבהירה שבריאות אין שם. זו הסיבה שיצרתי את ציפויי השקדים והקוקוס עבור השניצלים. הקוקוס נותן את המרקם הקראנצ'י שהכי קרוב לפנקו. אבל הוא מתאים לאוהבי הקוקוס. השקדים הוא קצת יותר קמחי, פחות קריספי אבל טעים מאד והוא ציפוי רב שימושי – למאפינס ופשטידות וציפויים של חצילים או כרובית בתנור...לרוב אני פשוט מערבבת אותם ביחס של 1:1.

2 טיפים קטנים וחשובים הם – להשרות את השניצלים בבלילת ביצים מתובלת כמה שיותר זמן לפני הציפוי כדי להבטיח שהציפוי ייתפס היטב על השניצל.
והטיפ הנוסף הוא לקלות את הציפוי שמשתמשים בו כדקה עד דקה וחצי במיקרו וזאת על מנת לנטרל מעט את מתיקות הקוקוס ולעשות אותו קראנצ'י יותר.



מה צריך?

½ ק"ג שניצל עוף/פרגית פרוסים דק
1 ביצה
1 כפית חרדל דיז'ון
1 כפית דבש/מייפל טהור
1 כפית מלח מתובל
1 כפית תערובת הקציצות של ניסים
1 כפית תערובת ונציה
2 כוסות ציפוי מתובל שקדים וקוקוס לשניצל (אפשר יותר, לפי הצורך)
שמן זית/שמן קוקוס לטיגון

מה עושים עם זה?

1. טורפים היטב ביצה עם חרדל, דבש ותבלינים, מוסיפים כף מים וממשיכים לטרוף

2. משרים את השניצלים בבלילת הביצים לשעה לפחות עדיף כמה שיותר שעות.

3. את ציפוי השניצל קולים כ 1.5 דקות במיקרו או במחבת יבשה ומפזרים בצלחת או על ניילון נצמד שפרוס על השיש

4. מחממים במחבת שכבה דקה של שמן, מעבירים את השניצלים מבלילת הביצה לציפוי, מצפים היטב ומטגנים עד שמזהיב בצד אחד. הופכים לצד השני ומטגנים עד להזהבה ומוציאים לצלחת.




עוף מוקפץ בתבלינים

עם אותם התבלינים שהשתמשנו לטובת תיבול בלילת הביצים בשניצל, אנחנו משתמשים הפעם כדי לתבל את נתחי העוף ופשוט להקפיץ אותם במחבת. מתאים במיוחד לימים שהזמן לציפוי וטיגון שניצלים הוא קצר מידי.



מה צריך?
½ ק"ג שניצל עוף/פרגית חתוכים לקוביות או נתחונים
1 כפית חרדל דיז'ון
1 כפית דבש/מייפל טהור
1 כפית מלח מתובל
1 כפית תערובת הקציצות של ניסים
1 כפית תערובת ונציה
¼ כוס שמן זית איכותי

מה עושים עם זה?
1. מניחים את העוף עם התבלינים ושמן הזית בקערה ומערבבים היטב.

2. נותנים לעוף במרינדה לנוח כחצי שעה

3. מחממים מחבת נון סטיק וכשהיא חמה מעבירים פנימה את העוף והמרינדה ומטגנים עד שהעוף מעט מזהיב.





תפוחי אדמה ובטטה צלויים בתנור

במקום לטגן צ'יפס בתועפות שמן, חותכים לקוביות, מפזרים תבלינים ושמן ואופים בתנור עד שמתקבלות קוביות קארנצ'יות מלאות טעמים.

מה צריך?
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
2 בטטות חתוכות לקוביות קטנות
2 כפות תערובת הקייג'ון של איילת (גם תערובת הציידים תתאים כאן לילדים שלא פוחדים מרוזמרין)
1 כף מלח מתובל
½ כוס שמן זית

מה עושים עם זה?

1. מחממים תנור ל 200 מעלות

2. מפזרים את קוביות תפוחי האדמה והבטטה בתבנית עם נייר אפייה

3. מוסיפים תבלינים ושמן זית

4. מערבבים היטב

5. מעבירים לתנור ואופים כשעה –שעה וחצי עד שתפוחי האדמה רכים זהובים וקראנ'צים




טחינה מתובלת

הסוד בטחינה טעימה הוא לבחור טחינה איכותית. וכאלה יש לא מעט. אנחנו באופן אישי אוהבים את טחינת אל עייש שגם כטחינה גולמית היא מעדן.
התבלינים לוקחים את הטחינה עוד צעד קדימה בטעמים ומוסיפים טוויסט מעניין לעלילה.

מה צריך?

1 כוס טחינה גולמית
1 כוס מים (אני מעדיפה קרים ממש)
2 שיני שום קצוצות (ואם שיני שום טריות אז תעדיפו 1 כפית שום גבישי)
מיץ מ 1 לימון
1 כפית מלח מתובל
2 כפיות תערובת ונציה

מה עושים עם זה?
פשוט. מערבבים. טועמים ומשפרים טעמים – מוסיפים אם צריך מים ליצירת מרקם יותר דליל. מוסיפים לימון לחמצמצות, שום לעוקצנות ותערובת ונציה לתיבול...



דיברנו לא מעט, צילמנו, למדנו, ותוך כדי גם בישלנו.
זה היה פשוט, זה היה די מהיר ויצאה ארוחה ממש טעימה שקצרה תשבוחות מכל הילדים שבחבורה. גם אלה שפגשו לראשונה אוכל על טהרת הפליאו.

בסוף גם שטפתי כלים.....


עכשיו תורכם.
שתפו אותי במתכונים הכי שווים שלכם לילדים הפרטיים שלכם. אלה שתמיד מפיקים קולות הנאה וקריאות שמחה

ושאלה: מה עוד הייתם רוצים לדעת על ארוחות לילדים, או על תבלינים ופליאו? (תנו לי רעיונות לפוסטים הבאים....)

וכמו שהבטחתי...הנה הקישור לפוסט שכתבה על אותו המפגש שלנו, שרון גולן בבלוג שלה. לחצו כאן.

דרך אגב, המדהים בעיני הוא החיבורים שנוצרים כששרון למעשה פגשה את התבלינים שלי עוד קודם בסשן בישולים טבעוני. תוכלו לקרוא על זה כאן

ולנוחיותכם, ריכזתי לכם את כל חומרי הגלם שאפשר למצוא במעדניה שלנו, שמופיעים כאן במתכונים. רק להקליק ולהוסיף לסל הקניות:

הקייג'ון של איילת.    ציפוי שניצל שקדים.    ציפוי שניצל קוקוס.   תערובת הקציצות של ניסים.   שמן זית.   שמן קוקוס.
מלח מתובל.   שום גבישי.   תערובת ונציה.   טחינת אל עיאש

פריט נוסף בהצלחה. לצפיה בסל קניות לחץ כאן !
Go Top