איך מכינים קציצות סלמון ללא גלוטן

אני יודעת שהיום אפשר למצוא כמעט כל מתכון שרוצים באינטרנט. עובדה. גם אני מפרסמת מתכונים כדי שבמקום בספרים יהיה אפשר למצוא אותם ברשת והם יהיו נגישים לכולם.

ובכל זאת....יש כמוני (ועוד) שעדיין מכורים למגעם של הדפים ואוהבים לדפדף ולעלעל ולקרוא כל גיליון של "על השולחן" או ספר בישול כאילו היו ספר קריאה מרתק וסוחף.

כשעברתי לתזונת הפליאו, אחד הדברים שהיה לי קשה להפרד מהם הוא הגליון החודשי של "על השולחן". מגזין אוכל עתיר במתכונים ובמידע מעניין.
בשלב מסויים הבנתי שאין לי כמעט שימוש במתכונים שמתפרסמים  בו,משום שברובם הם עם גלוטן, סוכר, ושמנים מזוככים שהם כבר לא חלק מהתפריט שלי. וגם לא כל כך ידעתי איך לעשות את השינויים וההתאמות.
אז ויתרתי.


בנתיים נפתחו בפניי עולמות שלמים של טעמים, ותוך כדי ניסוי וטעייה, מצאתי איך ליצור מתכונים שמתאימים לדרך החיים שבחרתי בה, בלי להרגיש שאני מתפשרת על משהו.

אז איך הופכים מתכון רגיל, למתכון שהוא פליאו/דל פחמימה/ללא גלוטן?

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם ויעשו סדר:

במה מחליפים קמח/פירורי לחם/קמח מצה?
תלוי במתכון. בקציצות, כמו שתראו במתכון המצורף ובמתכונים נוספים לקציצות כרישה וקציצות בקר שתמצאו כאן וכאן, אין שום צורך בתחליף.
בשר שמכיל בין 15 ל 20 אחוז שומן, לשים היטב עם כל חומרי הטעם ונותנים לתערובת להתייצב במקרר לשעתיים לפחות ואפילו יום שלם.
גם אם תוסיפו ביצה, עדיין לא תזדקקו לאף אחד מהתוספים הקמחיים כדי לייצב את הקציצות.

אז איך בכל זאת הקציצות יהיו רכות ועסיסיות?
בטטה או תפוחי אדמה מגורדים דק, ביצה או שתיים, ¼ כוס מי סודה, כל אלה יחד או לחוד יתנו לקציצות את האווריריות והרכות הנדרשת.

ומה עושים בפשטידות?
אני לא חסידה גדולה של תחליפים, בטח לא אלה בלי הגלוטן (תקראו את רשימת המרכיבים של קמחים ללא גלוטן ותבינו למה) ולרוב הפשטידות שלי יהיו מבוססות על ירקות (טריים או מוקפצים/אפויים/קלויים) ביצים, תבלינים וגבינות שמנות.

ואם בכל זאת צריך שיהיה יסוד מוצק בסיפור?
קמח שקדים או שילוב של קמח שקדים ומעט קמח קוקוס יתנו את המענה הרצוי. זה לא מחליף אחד לאחד קמח אבל 3 כפות קמח שקדים בהחלט יעשו הבדל בפשטידה.



איך מסתדרים בלי אבקת מרק?
גם כשנגיע לסוכר אני אכתוב שטעמים הם דבר נרכש ומשתנה. אז כן, בהתחלה מרגישים כאילו יש איזה טעם שנאבד כשמוותרים על כל אבקות המרק למינהם (קוראים לו מונוסודיום גלוטמט) אבל, שימוש נבון בתערובות תבלינים, קצת יצירתיות, קצת תעוזה ותאמינו לי שאתם תשאלו את עצמכם למה לעזאזל צריך את הפלסטיק הזה שנקרא אבקת מרק.

בכל המתכונים שלי, גם אלה שבאתר וגם אלה שבחוברת המתכונים, לא תמצאו אבקת מרק למרות שאולי פעם לפני שנים רבות, הייתי משתמשת בה לא מעט.
עוף ותפוחי אדמה עם אבקת מרק בצל ומלא שמן זית היה מנת חובה בכל ארוחת שישי אצלנו. תוציאו את אבקת המרק ובמקומה שימו פילדלפיה או את הקייג'ון של איילת ותראו שאתם אפילו לא מתגעגעים לאבקת מרק.



ובלי סוכר? איך אפשר בלי סוכר? מתוק זה הרי החיים.
כמו שכתבתי למעלה. טעם הוא עניין נרכש וכמו שלמדנו לאהוב מתוק ככה אפשר ללמוד להתרגל עם פחות עד כדי בלי בכלל.
אני הדוגמא הכי טובה וחיה לכך. מילדות חינכו אותנו על קינוח בסוף ארוחה. ארוחה בלי קינוח לא נחשבת ארוחה. והצורך הזה במתוק הפך להיות הרגל בלתי נמנע.
במעבר לתזונת הפליאו וויתרתי על מתוקים מכל סוג שהוא למשך כמה חודשים. זו הייתה בפירוש גמילה. לא פשוטה תמיד אך בהחלט משתלמת. וראו זה פלא.....אני עדיין כמהה למעט מתוק מידי פעם אבל פרי בהחלט יספק אותי ולעיתים כבר יהיה לי מתוק מידי והמתוקים של פעם....הם כבר כל כך מתוקים לי שאני ממש לא יכולה אפילו לא לטעום אותם.

אז בלי סוכר בכלל? אפשר להמתיק במידה. וההמלצה שלי היא להשתמש בסירופ מייפל טהור ואיכותי, דבש טהור גם הוא אופציה וסילאן טבעי ללא תוספת סוכר, אפשרי במידה מועטה.

יש מי שבוחרים בממתיקים מלאכותיים או סטיוויה, באופן אישי אני נמנעת, בעיקר בגלל טעמי הלוואי שהם מותירים אחריהם...
דרך אגב, אותי באופן אישי, מאתגר יותר לקחת מתכונים למנות ראשונות ועיקריות ולעשות להם את ההמרה או השינוי, מאשר לנסות לאכוף על עוגה רגילה להיות "עוגה פליאו" בעיקר כי בסוף....סוכר הוא סוכר הוא סוכר....והוא ממכר ובסופו של דבר הוא המזיק העיקרי לבריאותנו.

ואם בכל זאת בא לפנק בקינוח יש אפשרויות מגוונות גם לזה. הנה אחת מהן: טראפלס פיסטוק אלוהיים.

 

ואת כל ההקדמה הנהדרת הזו כתבתי רק כדי לספר לכם שכשדפדפתי בגיליון "על השולחן" ישן שמצאתי, גיליתי מתכון לקציצות סלמון. מעולם, לא הכנתי קודם קציצות דגים (אלא אם כן, קציצות טונה מקופסא זה נחשב....) והחלטתי שארוחת ערב עם חברים זו הזדמנות נהדרת לנסות.
ואם פעם, המתכון היה נפסל כי יש בו קמח מצה, אז הפעם, זינקתי על ההזדמנות לנסות ולהכין את המתכון רק להתאים אותו לפליאו.
התוצאה הייתה כל כך מוצלחת. במיוחד כשלא היה צריך בעצם לקציצות אפילו לא גרם אחד של גלוטן או תחליף שלו....

אז הנה הוא המתכון במלוא הדרו. וכמו שאני תמיד מקיימת – פשוט. ממש פשוט וטעים וסוחט מחמאות.




מה צריך?
½ ק"ג פילה סלמון נקי מעצמות
1 ביצה
2 בצל ירוק קצוץ (חלק לבן וירוק)
2 שיני שום כתושות או כפית שום גבישי טחון
1 כפית תערובת טאג'ין
1 כפית מלח צ'ילי
1 בצל חתוך לחצאי פרוסות
1 בטטה קטנה קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
1 סלסלת פטריות חתוכות לפרוסות
½ חבילת ברוקולי או אפונה קפואה (לא חובה)
1.5 כוסות חלב/קרם קוקוס של aroy d (או כל מותג שבמרכיבים יש רק קוקוס ולא משמרים ותוספים)
1 כפית אבקת קארי מסאלה
¼ כפית מלח צ'ילי
1 כפית ג'ינג'ר מגורד
2 כפיות גרידת לימון
1 כף גדושה שמן קוקוס

מה עושים עם זה?
מתחילים עם הקציצות:
1. טוחנים את בשר הסלמון (ללא העור ולבדוק שבאמת אין עצמות שפוספסו) במעבד מזון או מטחנה. אפשר גם מראש לבקש שיטחנו לכם את הדג בדוכן הדגים
2. מעבירים לקערה ומוסיפים את הביצה, בצל ירוק קצוץ ותבלינים. מערבבים היטב
3. מעבירים את התערובת למקרר לשעה- שעתיים ואפילו יום שלם, להתייצבות.

ועכשיו הרוטב:
4. מחממים במחבת עמוקה את שמן הקוקוס, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מתרכך ומזהיב
5. מוסיפים את הבטטה ומטגנים עד שהיא מתרככת ומזהיבה
6. מוסיפים את הפטריות ומטגנים כ 3 דקות נוספות
7. מוסיפים את חלב הקוקוס והתבלינים מערבבים ונותנים לרוטב רתיחה עדינה וקלה על אש נמוכה למשך כמה דקות עד שהוא מתחיל להסמיך.
8. מוציאים את תערובת הקציצות מהמקרר, יוצרים קציצות (אם צריך מרטיבים כל פעם את הידיים במים) ומסדרים בתוך הרוטב, מוסיפים את הברוקולי/אפונה, דואגים שהרוטב יכסה את הקציצות היטב (אם צריך מוסיפים עוד קצת חלב קוקוס), מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ 40 דקות.
9. טועמים, מוסיפים תיבול במידת הצורך, ומגישים.

כמו בכל מתכון, גם כאן אני מצרפת לכם במרוכז את הלינקים לכל התבלינים שתוכלו לקנות באתר ולהשתמש במתכון.

שום גבישי                            קארי מסאלה                     טאג'ין                              מלח צ'ילי

עוד כמה עצות קטנות לדרך:
אפשר כמובן לגוון בירקות של הקארי, אפשר להכין את הקארי ירקות שמופיע במתכון כאן
אפשר להכין את קציצות הסלמון מסלמון בקופסת שימורים ולא מדג טרי (ושוב, אני אזכיר להסתכל על המרכיבים ולוודא שהם דג בלבד ולא כל מיני שמנים צמחיים ותוספים)
ואפשר גם להכין כמות כפולה של קציצות ולדאוג שתמיד יהיו כאלה במקפיא לשעת הצורך.
פריט נוסף בהצלחה. לצפיה בסל קניות לחץ כאן !
Go Top